Stacks Image 262276

Berättelser om kyrkor i Linköpings stift
lista / karta Eksjö kommun
Sankt Lars kapell Eksjö

Berättelser om kyrkor
i Linköpings stift

lista
Sank Lars kapell Eksjö

Redan 1842 togs begravningsplatsen vid Norrtull i Eksjö i bruk. Innan dess skedde begravning på kyrkogården invid Eksjö kyrka, men ytan kring kyrkan var liten och otillräcklig och det behövdes en större begravningsplats befolkningsantalet i staden ökade.

Det visade sig ganska snart att den nya begravningsplatsen ändå var för liten och ny anslutande mark fick inköpas. Flera inköp av mark skedde, senast 1936. Sedan dröjde det till 1950 innan man fick lov att bruka den senast inköpta marken som begravningsplats.

1894 hade man uppfört ett gravkapell i granit, byggt i nygotiskt stil, men en yta på endast 6x8 meter, uppförd av byggm
ästare Carl Pettersson. I mitten av 1950-talet hade man funderingar på att låta uppföra ett nytt större kapell. Men det kapellkrematiroum som man från början tänkt sig förstod man inte skulle vara så lämpligt mitt i staden. Detta fick istället senare uppföras på den planerade skogskyrkogården.

Arkitekt Karl von Schmalensee hade upprättat ritningar till ett nytt kapell, men dessa kom att omarbetas av stadsarkitekten i Eksjö Börje Stigwall.

Man hade starka funderingar på att använde det nedplockade innertaket från 1687 som hade hört till Eksjö gamla kyrka.

Man hade också problem med teglet som levererades Husby, då detta var för hårt bränna och delvis var stucket vid leveransen.

Fasaden pryds av tre kors i olika storlek, utförda av konstnären Sune Rooth från Hölö. Han har även utfört altaret i slipad grå Bohusgranit med Kristusmonogram samt korväggen, föreställande valvbågar liksom en ekplatta med en Kristusskulptur i f
örgylld koppar.

Vid
östra väggen i koret finns en glasmålning av konstnärinnan Julia Lüning, föreställande livsträdet med bibelcitat.
F
önstret har direkt varit förebild för kormattan som utfördes av textilkonstnärinnan Ing-Mi Vannerus-Rydgarn från Huskvarna och skänktes till kapellet 1978.
Glasen är till större delen tillverkat vid Lindshammars glasbruk i Småland, och därifrån kommer också i kristall, skapad av konstnär Tom Möller och som fick sin plats i koret 1973.

Golvljusstakarna i klassiserande stil
är utförda under 1980-talet.

Orgeln
är byggd av den danska orgelfirman Bruno Christensen & Sønner ApS i Tinglev i södra Danmark och ersatte 1988 en Mårtenssonorgel som såldes till Haurida kyrka.

I en nisch till vänster i entrén står en försilvrad mässingsurna, skänkt 1915 av Persiska staten, innehållande askan av hovslagarkorporalen Karl Oskar Karlsson som stupat i strid i Persien.

1966 fick kapellet en klockstapel som också ritades av kapellets arkitekt Börje Stigwall.

Kapellet används inte bara till begravningar utan även för dop, vigslar, nattvardsgudstjänster och andra mindre gudstjänster. Byggnaden är sedan 1989 skyddad enligt kulturmiljöminneslagen.
Stacks Image 262307